Близо 71% се затрудняват да покриват разходите си Ръстът на доходите,

...
Близо 71% се затрудняват да покриват разходите си Ръстът на доходите,
Коментари Харесай

78% от българите не усещат увеличение на доходите си, оценяват живота с 6 по 10-балната

Близо 71% се затрудняват да покриват разноските си

Ръстът на приходите, който към момента е по-висок от инфлацията, е почнал постепенно да се успокоява. 78% от българите не усещат нарастване на приходите си през последната година.

Това излиза наяве от данни на национално представителна анкета на Национален статистически институт, в която са разпитани 5512 българи на възраст над 16 години от 3050 семейства.

Делът на хората, които не усещат разлика в средствата, с които разполагат,

се е увеличил с 3,4%

спрямо първото тримесечие на годината.

Само малко над 16% от интервюираните показват, че приходите им през второто тримесечие са се нараснали. Но по отношение на първите три месеца на годината процентът на тези хора е намалял с 3,9%.

Увеличават се и хората, чиито приходи понижават -

съвсем 6 на сто са тези, които настояват, че получават по-малко пари, отколкото година по-рано.

Независимо от това делът на показалите, че се оправят мъчно с покриването на ежедневните си разноски, леко понижава - с 6,2% за тримесечие. Но продължава да е прекомерно висок - такива отговори дават малко над 70%.

В отговорите им има нюанси. 35,1% да вземем за пример са показали, че се оправят с известни усложнения, 23,7 на 100 мъчно покриват ежедневните си разноски, а 11,8 - доста мъчно. Хората с най-големи финансови усложнения обаче

са намалели с близо 2,5% в сравнение с предходната анкета

през първото тримесечие. Онези, които покриват разноските си относително мъчно, също са намалели с 3,1%.

Сравнително елементарно споделят, че могат да покриват разноските си, 21,7% от интервюираните, а 7,7 на 100 не изпитват никакви финансови усложнения, което е с 4,4% повече спрямо първите месеци на годината.

Около 1/4 от интервюираните са признали, че лимитират потреблението на сила, само че по отношение на година по-рано техният % е намалял със 7,7 на 100 до 23,5 %.

20,7% от живеещите в градовете са показали, че не могат да си разрешат задоволително ползване на сила, излиза наяве още от данните на статистиката. В селата делът на хората с ограничаване в потреблението на сила е по-висок 31,4%.

На този декор се усилва удовлетвореността от персоналните взаимоотношения със фамилията, приятелите, съседите и други хора. Хората показват,

че са доволни от тези свои отношения, давайки им средна оценка 7,20

по десетобалната система през първото тримесечие и 7,34 през второто на 2023 година

Общата задоволеност от живота приблизително за интервюираните е 5,99 от 10 през първото тримесечие на 2023 година, само че се покачва до 6,32 през второто, демонстрират още данните.

Тези отговори подхождат на финансовото състояние на интервюираните. Например за двайсетте % от семейства с най-високи чисти приходи междинната задоволеност е оценена с 6, а за двайсетте % с най-ниски чисти приходи - към 3.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР